Domowe sposoby na wzmocnienie odporności cz.3
120.jpg

Czosnek

Absolutnym liderem wśród domowych sposobów na podniesienie odporności jest czosnek. Często kojarzony jako sposób na odstraszenie wampirów, w rzeczywistości jest afrodyzjakiem. Jego intensywny aromat to zasługa allicyny - olejku eterycznego, który ma właściwości przeciwbakteryjne. Antybiotyczne walory czosnku są z kolei mocniejsze od penicyliny. Ponadto skutecznie spowalnia on rozwój najbardziej niebezpiecznych bakterii paciorkowca i gronkowca złocistego, podczas gdy są one coraz częściej odporne na chemiczne antybiotyki. Co ważne, stosowanie czosnku nie zaburza mikroflory jelitowej.

Regularnie spożywany czosnek poprawia ogólny stan zdrowia. W jednym ząbku znajduje się cała gama nieocenionych substancji odżywczych: związki flawonoidowe, saponiny, aminokwasy, sole mineralne (potas, wapń, magnez, witaminy-B1,B2, C,PP, A) oraz rzadko spotykane mikroelementy (nikiel, kobalt i chrom). Najlepszy oczywiście jest czosnek świeży.

Jednym z mniej znanych sposobów na wykorzystanie czosnku w domowych terapiach w czasie infekcji jest „Gałganek Aliny”. W tym sposobie wykorzystuje się moc olejków eterycznych i związków siarki, które wspomagają walkę z katarem, zapaleniem zatok i przeziębieniem. Aby wykonać taki aromaterapeutyczny gałganek potrzebujemy kilka ząbków czosnku, gazę oraz sznurek. Ząbki czosnku należy zmiażdżyć, aby uwolniły olejki eteryczne (w tym najważniejszy: allicynę), następnie umieszczamy czosnek na kilku kawałkach gazy i mocno związujemy. Gotowy gałganek wieszamy w pobliżu łóżka lub w miejscu, gdzie spędzamy najwięcej czasu (wystarczy około 2 metry od głowy) i inhalujemy się przez maksymalnie 24 godziny. Po tym czasie należy wymienić gałganek na nowy.

Jeżeli czosnek ma dla Ciebie zbyt mocny smak i aromat, można go spożywać w formie kiszonki. Kiszony czosnek ma łagodniejszy smak i zapach, jest bardzo chrupiący i doskonale sprawdza się jako dodatek do kanapek lub sałatek. Dzięki temu nie tylko skorzystasz z wszystkich dobrodziejstw świeżego czosnku, ale także z właściwości probiotycznych.

Kurkuma

Kurkuma to przyprawa pochodząca z Indii. Jej kłącze ma wielki wachlarz zastosowań, a najczęściej spotykamy ją w daniach kuchni azjatyckiej (jest składnikiem curry). Właściwości zdrowotne kurkumy są znane od wieków z zapisków hinduskich i chińskich uzdrowicieli. Kurkuma ma walory przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i rozkurczające. Pomaga w problemach trawiennych, chorobach wrzodowych, bólach menstruacyjnych, działa ochronnie na komórki wątroby, stymuluje system immunologiczny a także przyspiesza procesy naprawcze mózgu (może nawet zapobiec alzheirmerowi i udarom mózgu) oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Dlatego warto kurkumę stosować w diecie codziennie. Kurkuma jest bogatym źródłem składników mineralnych i witamin. Zawiera kurkuminę (która jest przyswajalna przez nasz organizm przy jednoczesnym spożyciu pieprzu), witaminy z grupy B takie jak ryboflawina, tiamina, niacyna, kwas foliowy oraz witamina B6. Ponadto zawiera: magnez, potas, fosfor, żelazo, wapń, sód i cynk.

Niestety kurkuma kiepsko się wchłania. Istnieje jednak kilka sposobów, dzięki którym można podnieść jej przyswajalność. Podamy przykładowe dwa:

  • Spożywaj kurkumę razem z pieprzem, ponieważ piperyna zwiększa biodostępność kurkuminy
  • Przyjmuj kurkuminę razem z dobrymi tłuszczami, ponieważ kurkumina rozpuszcza się w tłuszczach

Kurkuma, jak większość substancji, ma pewne ograniczenia stosowania. Nie powinny jej spożywać kobiety ciężarne, ponieważ kurkumina pobudza pracę macicy, co może doprowadzić w skrajnych przypadkach nawet do poronienia. Kurkuma wzmacnia również działanie leków przeciwzakrzepowych, a u osób cierpiących na kamicę żółciową zwiększa odczuwanie bólu. Zbyt duże dawki kurkuminy mogą wywoływać biegunki, nudności i inne dolegliwości przewodu pokarmowego.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium